Poišči obrtnika

 

EKOENERGIJA D.O.O.

EKOENERGIJA D.O.O.

EKOENERGIJA D.O.O.

MAČE 6

4205 PREDDVOR

ŽELIM PONUDBO
EKOENERGIJA D.O.O.

MAČE 6

4205 PREDDVOR

ŽELIM PONUDBO

EKOENERGIJA D.O.O. - pričetek vaše poti k drugačnemu ogrevanju, ki je varčno, čisto in zanesljivo - zlato priznanje na Energetiki Celje 2004!

 

http://www.ekoenergija.eu/images/head/head_right_1.jpg

 

Kako deluje solarno ogrevanje

Kateri solarni sistem je najprimernejši? Za odgovor pokličite 040 34 33 33 - Drago Puzin, direktor

OGREVALNI SISTEM "stensko/talno ogrevanje - toplotna črpalka - sončni vakuum kolektorji"


Vaš ogrevalni sistem mora biti kombinacija stenskega in talnega ogrevanja ter toplotne črpalke, ki jo razbremenimo z vakuumskimi cevnimi sončnimi kolektorji. Celoten proces pridobivanja energije in ogrevanja hiše, se izvaja v enovitem 560-820-1000 lit bojlerju.


KRATKA PREDSTAVITEV NAŠE OGREVALNE REŠITVE


Sloni izključno na izrabi energije Sonca in manjšega dela električne energije. Naše varčno ogrevanje omogoča, da se nakopičena energija Sonca v okolici - vodi, zemlji in zraku, z učinkovitim ogrevalnim sistemom prelije v stanovanje in ga ogreje tudi v najhujši zimi. In to s 50 - 80% prihranki.

Če izhajamo iz dejstva, da v hiši preživimo 80% svojega časa, potem je zelo pomembno, kako se v njej počutimo. Poglavitna naloga pri izvedbi sistema ogrevanja je na eni strani zagotoviti mehko in zmerno občutenje toplote brez agresivne konvekcije in produkcijo ogrevalne energije z uporabo obnovljiviga vira sončne energije. In poglavitno vlogo pri tem ima ugodna klima, ki jo lahko zagotovi samo odlično ogrevanje. Sinonim za to je sistemska kombinacija:

 • Toplotne črpalke

 • Stenskego ogrevanje

 • Solarnega sistema z vakuumskimi cevnimi sončnimi kolektorji (predvsem pri TČ zrak-voda)
DELOVANJE POSAMEZNIH KOMPONENT OGREVALNEGA SISTEMA

 

Toplotna črpalka + MFS 560-820-1000 lit


Poglavitno energetsko obremenitev prevzema toplotna črpalka v izbranem principu z ohlajanjem podtalnice, zemlje ali zraka. Celoten ogrevalni proces se vrši preko enovitega multifunkcijskega termosifonskega anti-legionelnega 850 lit bojlerja. Volumen se procesno deli na zgornji (višji) in spodnji (nižji) temperaturni sektor.

Toplotna črpalka, preko ustrezne hidravlične povezave, oddaja energijo izmenično v dva sektorja.

V spodnjem - nižje temperiranem, se pripravlja ogrevalna voda v odvisnosti od zunanjih temperatur. Ta se neprestano spreminja in je od 25 do 45°C. Iz tega sektorja bojlerja se izvede povezava na ogrevalni sistem v stanovanju.

 V zgornem - višje temperiranem, se do ciljne temperature ogreje sanitarna voda, ki je vedno višje temperirana kot ogrevalna voda. Pretaka se v pretočni cevi (izmenjevalcu) volumna 75 lit. Hladna vstopa na najnižji točki, se v spodnjem sektorju ogrevalne vode predgreje in ob prehodu v zgornji sektor z višjo temperaturo, ogreje do ciljne vrednosti. Le ta je od uporabnika nastavljiva od 45 - 65°C.


Solarni sistem - Sončni kolektorji

Praksa: predvsem v kombinaciji s t.č. zrak-vodaSolarni sistem z vakuumskimi cevnimi CPC kolektorji v izmeri 9-12 m2 predstavlja podporo ogrevanju in tako razbremeni toplotno črpalko. Že v sončnem januarskem dnevu pokrijejo potrebe po toploti celotnega objekta. Toplotna črpalka ne obratuje.

Poglavitna prednost teh kolektorjev v primerjavi z običajnimi ploščatimi, se izkazuje predvsem pri nizkih zunanjih temperaturah. Medtem, ko pri klasičnih kolektorjih s padanjem zunanje temperature naraščajo izgube, ostane pri vakuumskih kolektorjih celotna pretvorba svetlobe v toploto ohranjena. Izgube na kolektorskem polju so namreč nične. To omogoča vakuumska izolacija izmenjevalca.Stensko ogrevanje - že samo to omogoča do 18% prihranka!

Osnovni princip: stensko ogrevanje, kjer je le mogoče in talno kjer je nujno potrebnoNizkotemperaturni sistem ogrevanja, ki je nameščen na zunanje (sicer hladne) stene omogoča enako občutenje toplote ob nižjih temperaturah v prostoru. Pri radiatorskem ogrevanju in temperaturi 20°C občutite mraz. Temperaturo morate vzdrževati na 24°C, če želite izničiti delovanje hladnih zunanjih sten. Pri temperaturi 20°C in stenskem ogrevanju pa vam bo prijetno toplo. Zato, ker je stensko ogrevanje nameščeno vedno na zunanje stene, kjer preprečuje "hladen slap", ki povzroča kroženje zraka v prostoru in občutek prepiha. Vsaka °C pa predstavlja 6% prihranka na energiji.


Zakaj ogrevanje s toplotno črpalko?


S projektanti in izvajalci smo sposobni vse opisane komponente sestaviti v funkcionalno celoto, ki uporabniku zagotavlja odlično udobje in najnižje obratovalne stroške med vsemi na trgu znanimi ogrevalnimi rešitvami, (izjema so pasivne hiše) ter popolno neodvisnost od cen fosilnih goriv. Ekološki vidik pa je med najpomembnejšimi: min 10 ton CO2/a prihranimo okolju in omogočamo 10.000 m2 gozda, da proizvaja kisik, namesto da čisti nesnago iz dimnika.

 

http://www.ekoenergija.eu/images/head/head_right_2.jpg

 

Toplotne črpalke

Primer poceni in primitivne vgradnje klima naprave z namenom ogrevanja


Opis dogodka v nadaljevanju:
Stranka bi od nas prejela predračun, ki bi bil 50% višji kot prikazana naprava. Ponudnik je stranki zatrjeval, da je »Klima TČ« v delovanju in izkoristkih popolnoma enaka ogrevalnim toplotnim črpalkam in je (pre)plačevanje naših toplotnih črpalk proč vržen denar. Stranka je verjela, da bo za polovico denarja dobila enako zadevo. Pričujoča zgodba kaže, da naivnost ljudi ne pozna meja. Stranka torej najprej za polovico denarja kupi opisano napravo, potem ugotovi, da to le ni to, kar je mislila, da bo. Pričnejo se težave in potem na forumih prosi za nasvete (verjetno) sotrpine, ki so kupili kaj podobnega:


Pozdravljeni!


V začetku meseca Aprila smo začeli z vgradnjo Toplotne črpalke Coolwex (Zrak-voda) z hlajenjem. Sama vgradnja je potekala brez težav, ob zagonu pa so se začele pojavljati težave. Vse pretekle težave pustimo in preidimo na konkretne težave!

Sedaj smo v Oktobru in zadeva za moje pojme še vedno ne deluje normalno. Začnimo z nekaj ALI vprašanji;

1. Ali je normalno, da črpalka zagreje vodo na 50 stopinj in nato pusti, da temperatura pade na 27,9 in se potem vključi in neprekinjeno deluje 2-3h in to ponavlja vsak dan. Namreč rekli so nam, da je smotrnost TČ, da sproti dogreva in ne pusti takšnega padca temperature v zalogovniku in da ne sme delovati dlje časa. Niti se ne sme vlkjučiti več kot pa 15 krat v 1h. Sedaj se vklaplja vsake 4-5h in deluje po 2-3h. Naj še omenim, da zaradi tega močno tudi niha pritisk vode v sistemu. Od 2,2 bara, ko je topla voda in do 0,9 bara, ko je hladna voda.
2. Ali je normalno, da konverter na 1 hitrosti deluje skoraj neslišno na 2 in 3ji hitrosti pa se trese ohišje in pojavlja se kovinski zvok.
3. Koliko krat bi se v resnici TČ morala vključi in za koliko časa.
4. Za koliko bi TČ morala pustiti, da temperatura pade v zalogovniku in sanitarna voda preden se vključi.
5. Če prav razumem avtomatski način delovanja TČ, bi bilo treba ročno nastaviti čas delovanja dnevnega in nočnega režima in bi to moral tudi znati uporabnik nastavljati. Koliko toliko je ta režim nastavljen vendar, TČ nikoli ne doseže temperature, ki je nastavljena na termostatu v sobi( 23 stopinj, TČ pa zagreje prostor do maksimalno 21, kljubtemu, da je na konverterju nastavljeno na +6).
6. Kakšen je vaš način postopanja v primeru reklamacij ( ki upam, da jih nimate toliko kot mi)?

Hvala za vašo pomoč!
LaMathias


http://www.ekoenergija.eu/e_files/vsebina/clanki/coolwex.jpg

Pričujoča naprava v okolici Kranja je bila odstranjena šele po grožnji z sodnim pregonom.Na tem zelo poučnem primeru lahko vidite zakaj so takšne naprave polovico cenejše od sistemov ogrevalnih toplotnih črpalk Alpha InnoTec.

Kot tudi pri ostalih stvareh ki jih kupujete, je tudi pri toplotnih črpalkah več cenovnih razredov. Mi smo z našimi Alpha InnoTec v višjem. Nekateri iščejo najnižje mogoče cene (ali še huje t.i. "klima t.č.") in s takšno napravo kupijo tudi tveganje, da vse ne bo tako kot morda zatrjuje ponudnik. Zagotavljam Vam, da za tako dolgo pričakovano življenjsko dobo (25-35 let) ni bližnjic.

Ne dvomim, da se boste na osnovi gornjega primera veliko lažje odločili.

V Sloveniji že enajsto leto zastopamo enega najbolj priznanih proizvajalcev toplotnih črpalk na svetu, ki toplotne črpalke izdeluje tudi za blagovni znamki kot Siemens in Buderus. Odlikujejo jih naslednje prednosti:

 • vrhunsko izdelava (www.alpha-innotec.de),
 • največja izbira tipov med vsemi proizvajalci toplotnih črpalk
 • izdelana v Nemčiji
 • sestavni deli le iz držav članic EU
 • zanesljivo delovanje,
 • urejene intervencije in servis
 • nadzor delovanja in nastavitve preko internetne aplikacije Alpha Web
 • ter stalna dosegljivost za pomoč in pojasnila
 • za svoje delo in zadovoljstvo strank odgovarjamo neposredno proizvajalcu


Vsi navedeni atributi odražajo usmeritev proizvajalca, da kvalitetnih bližnjic na račun cene ne sme biti. Zato je pričakovana življenjska doba naših toplotnih črpalk 25-35 let. To pa se odraža tudi na ceni.
.

Prospekt toplotne črpalke

(za ogled potrebujete Adobe Reader)


http://www.ekoenergija.eu/e_files/galerija/img_000011.jpg

 

http://www.ekoenergija.eu/e_files/galerija/img_000012.jpg

 

http://www.ekoenergija.eu/e_files/galerija/img_000018.jpg

 

http://www.ekoenergija.eu/e_files/galerija/img_000020.jpg

Sončni kolektorji - Solarni kolektorji - vakuumski cevni kolektorji

 

 

VAKUUMSKI CEVNI SONČNI KOLEKTORJI - PREDNOSTI IN DELOVANJE

 

Vakuumski cevni kolektorji - Vroča voda tudi v najhujši zimi.


Pri običajnih ploščatih kolektorjih nastajajo izgube


Z zniževanjem zunanje temperature (hladna polovica leta) se povečujejo izgube pridobljene toplote skozi solarno steklo v okolico. Vakuumski sončni kolektorji imajo celotna pretvorbo zaščiteno, zato jim je vseeno, ali je zunaj -10°C ali +10°C. Vakuum kot najboljši izolator 100% preprečuje izgubo pridobljene toplote v okolico in tako omogoča visoko učinkovitost. Napravite preprost preizkus: v sončnem vremenu položite roko na običajni ploščati kolektor in nato na vakuumsko cev. Opazili boste bistveno razliko.

Večja učinkovitost, manjša potrebna površina 30-40%


Zaradi opisanih lastnosti je vakuumski cevni kolektor 30-40% učinkovitejši kot običajni ploščati kolektor, zato je tudi potrebna površina za segrevanje enakega volumna 30-40% manjša. Običajna aplikacija je 4 m2 za 300 lit solarni bojler oz. 2-4 člansko družino.

Vakuum kot izolacija namesto kamene volne


Vakuum v ceveh 100% preprečuje izgube navzven in zato izolacija absorbcijske površine s kameno volno ni potrebna. Ker pa je pločevina v ploščatih kolektorjih tudi točka kondenzacije, kamena volna kondenz vpija in ga ne more popolnoma izločiti. Takšna izolacija z leti izgubi funkcionalnost.

Velike tolerance pri azimutu in elevaciji


Aluminijasta bleščeče galvanizirana CPC (Compound Parabolic Concentrator) parabola s posebno geometrijo, ki je podložena pod vakuumsko cev in omogoča odboj žarkov v vakuumsko cev. Azimut in elevacija oz. sevalni kot sonca nimata večjega vpliva na učinkovitost.

Oblačno vreme - vakuumski sončni kolektor deluje


Odbojna parabola omogoča tudi izkoriščanje difuzne svetlobe v oblačnem vremenu. Ko so podane ustrezne temperaturne diference v solarnem sistemu, le ta deluje tudi v slabših svetlobnih pogojih. Izmenjevalec, vložen v vakuumski stekleni ovoj je sestavljen tako, da prevzame vso pridobljeno toploto brez izgub navzven in jo transportira v cevni sistem.

 

http://www.ekoenergija.eu/e_files/vsebina/soncni_kolektorji/soncni_kolektorji_1.jpg

Vakuumski sončni kolektor - primeren za vsakovrstne aplikacije


Vakuumski cevni CPC kolektor je primeren za postavitev položne strehe - min naklon 15°, montažo na ravne strehe in 60° do 45° in montažo na fasadi. V vsakem primeru je vakuumski cevni kolektor Ritter Solar okras in obogatitev za podobo vaše hiše.

Strehe vzhod-zahod


Tudi pri tej, t.i. neidealni legi, postavimo kolektor na vzhodno ali zahodno stran ob zadovoljivem izkoristku. Kolektorja torej ne privzdigujemo ali montiramo pravokotno na sleme, temveč v isto ravnino in naklon.

Sončni kolektorji - tehnične značilnosti

 

 • Zelo odporne cevi tudi za udarce toče - test DIN, TÜV, ISO.
 • Sistem prenese zelo visoke temperature - tudi do 295°C - brez škode za kolektor - test ITW, ISO.
 • Trajna tesnost vakuuma v ceveh zaradi homogenega materiala - pri sestavi niso uporabljeni prehodni kosi ali tesnilni material. Vakuumska cev je ulita in zatesnjena v enem kosu.
 • Menjava vakuumskih cevi je preprosta in cevnega sistema pri tem ni potrebno prazniti.
 • Visoka zanesljivost pri delovanju in dolga življenjska doba, zaradi uporabe korodivno obstojnih materialov kot baker, aluminij in debelostensko brosilikatno steklo.

 

http://www.ekoenergija.eu/e_files/galerija/img_000056.jpg

 

http://www.ekoenergija.eu/e_files/galerija/img_000049.jpg

 

http://www.ekoenergija.eu/e_files/galerija/img_000047.jpg

Stensko ogrevanje - talno ogrevanje - stropno ogrevanje in hlajenje

 

Prospekt stenskega ogrevanja
(za ogled potrebujete Adobe Reader)

Stensko ogrevanje Gabowall - drugačno, boljše, prestižno, zdravo, varčno, učinkovito


Izbira stenskega ogrevanja je v razviti Evropi ustaljena kategorija in povsem logična varianta. Odločitev pade sproščeno in brez zadržkov. Predvsem zato ker je preizkušena, ker deluje in ima pred drugimi načini ogrevanja mnogo prednosti.

Dilema "klasika" - stensko ogrevanje, ali kaj vas doleti z radiatorji


Ko se odločite za radiatorje, se boste do konca bivanja v tem objektu morali sprijazniti z naslednimi nerodnostmi:

 • da so radiatorji okorne in moteče kovinske gmote, ki kvarijo izgled vseh prostorov v hiši. Povrh tega pa jih kasneje še poskušate skrivati za raznimi lesenimi škatlami/zaboji in zavesami ker estetsko gledano ne bogatijo notranjosti temveč jo kazijo.
 • da pod strop puhajo vroč zrak, ki dviguje in raznaša prah po prostoru, ki se potem nabira po lučeh, knjigah, policah, televizorju, pohištvu, slikah.
 • da zaradi vročega zraka klima v prostoru postane suha, za občutljive nevzdržna, zato na radiatorje nameščate posode z vodo, jih pokrivate z mokrimi krpami ali celo kupujete vlažilce zraka.
 • da astmatiku takšna klima predstavlja vse prej kot prijetno bivanje. Ko bi morali v zimskem času bivališče občutiti kot topel dom v pravem pomenu besede, se po zaslugi radiatorjev spremeni v svoje nasprotje.Na pragu XXI stoletja radiatorji ne zaslužijo mesta v vašem novem bivališču. To bi bil korak v preteklost, ne v prihodnost.

Dve pomembni vprašanji za Vas:

 

 • Ali ste še prepričani, da želite vse te pomanjkljivosti vzeti v zakup samo zato, ker so radiatorji pač cenejša opcija? Ali še huje, ker vas mučijo predsodki?Ali vprašano drugače - koliko ste pripravljeni doplačati, da vam zgoraj omenjenih nerodnosti ne bi bilo treba prenašati celo življenje?

 • Ob vsem besedičenju na temo radiatorjev nam spomin nehote odtava k lončenim pečem naših dedov in babic. Ali ste kdaj doživeli mehko, blagodejno, zmerno toploto, ki je preplavila Vaše telo in ves prostor napolnila s težko opisljivo atmosfero. Podjetje Gabotherm sicer ne more nadomestiti lončene peči, lahko pa Vam s stenskim ogrevanjem pričara prav takšno občutenje toplote.Gornje pomankljivosti so istočasno tudi razlogi ZA stensko ogrevanje

gabowall - prijetno toplo iz velike površine, namesto vroče iz ene točke.


Blagodejno klimo lahko občutite samo, če ste obdani s površinami, ki sevajo mehko in zmerno toploto.

gabowall - ogrevanje samo na zunanjih stenah prostora.


Na notranjih stenah samo izjemoma. Sistem kombiniramo s talnim ogrevanjem in/ali konvektorji.

gabowall - proste roke pri notranji opremi.


Stensko ogrevanje ne predstavlja ovire pri opremljanju prostorov. Ni problem vrtati luknje in postavljati notranjega pohištva.

gabowall - varčevalni učinek.


ker je občutena toplota višja (ker so zunaje stene tople) imamo lahko - za razliko od radiatorjev (ko so hladne) - v prostoru 2-3°C nižjo temperaturo. Vsaka stopinja pa pomeni 8% dodatnega prihranka! Skupaj torej vsaj 20% prihranka samo z odločitvijo za stensko ogrevanje.

gabowall - ogrevati in hladiti z enim sistemom.


V zimskem času ogrevamo in v poletnem času preko istih cevi hladimo. To lahko izvedemo preko zemeljskega kolektorja toplotne črpalke, podtalnice (pasivno hlajenje) ali s pomočjo hladilnega agregata.

gabowall - odlična kombinacija z gabofloor talnim ogrevanjem.


Stensko ogrevanje glede na namembnost prostora in želje stranke, kombiniramo s talnim ogrevanjem in/ali konvektorji. Vsi sistemi delujejo na istem temperaturnem nivoju bodisi poleti ali pozimi.

gabowall - montažna novogradnja.


Montažne hiše se v kletnih prostorih, ki so zidani opremijo z stenskimi registri za mokro vgradnjo (ometavanje), montažni del pa s tovarniško izdelanimi Farmacel ploščami, v katere so ogrevalne cevi vgrajene serijsko. Montaža je enaka kot pri Knauf sistemu.

gabowall - neproblematična detekcija cevi pod ometom.


Vsi posegi na stenah s stenskim ogrevanjem sicer zahtevajo previdnost, so pa neproblematični. Prvi način je termoreaktivna folija, drugi pa laserski detektor, ki 10 cm v globino odkrije vse instalacije.

Ker je cilj nizkotemperaturno ogrevanje, morajo radiatorji biti veliki in so kot taki zelo moteči v prostoru, če pa želimo nevpadljive radiatorje, morajo biti čim manjši, to pa posledično pomeni visoke vstopne temperature ogrevalne vode. To pa posledično pomeni nižji izkoristek toplotne črpalke.

Načrtovanje stenskega ogrevanja


Za pravilno načrtovanje stenskega ogrevanja potrebujemo nekaj osnovnih koordinat:

   1. Izračun toplotnih izgub po prostorih in objekt v celoti.
   2. Tloris vseh etaž s površino po prostorih in ciljno temperaturo ter vrsto talnih oblog.


Izračun je sestavni del gradbenega načrta. Kopirajte in pošljite. Pri pravilnem načrtovanju stenskega ogrevanja je pomembno:

 • Ali šele načrtujete novo hišo?
 • Ali gradite novo hišo in še nimate ometov?
 • Ali obnavljate staro hišo?
 • Ali za bivanje pripravljate mansardo?

 

http://www.ekoenergija.eu/e_files/galerija/img_000032.jpg

 

http://www.ekoenergija.eu/e_files/galerija/img_000034.jpg

 

http://www.ekoenergija.eu/e_files/galerija/img_000041.jpg

 

7 x Zakaj EKOENERGIJA D.O.O.?

 

1. Hitri rok dobave

2. Celovita izvedba projekta (od A do Ž)

3. Odlično razmerje med kvaliteto in ceno

4. Zanesljivost

5. Upoštevanje zastavljenih ciljev

6. Izkušnje

7. Garancija na delo, material in montažo - 3 leta

 

ogrevanje

 

STOPITE V STIK Z NAMI!

 

ogrevanje

 

Če želite o nas izvedeti več podrobnosti ali bi želeli naročiti predračun, nas kontaktirajte ali oddajte povpraševanje. Z veseljem vam bomo pomagali!


« Nazaj